Akıllı telefonların hayatımızın büyük bir parçası olması, mobil veri paketlerinin hızlanması ve yükselmesiyle birlikte internetten mesajlaşma uygulamaları, ücretsiz olamaları ve daha geniş imkânlar sunmalarıyla SMS'in sonunu getirdi diyebiliriz. Artık kullanıcıların bir telefon aldığında ilk işi WhatsApp uygulamasını yükleyerek hızlı erişim menüsünde SMS uygulamasının yerine WhatsApp uygulamasını koymak oluyor.
İnternet üzerinden rehberimizdeki kişilerle görüntü, belge ve yazılı mesajlaşmamıza olanak sağlayan popüler mesajlaşma servisi WhatsApp, aynı zamanda uzun süredir internet üzerinden sesli arama yapmamıza da imkân sunuyor ve bugün açıklanan verilere göre 1 milyar WhatsApp kullanıcısı günde ortalama 100 milyon kez WhatsApp üzerinden sesli arama yapıyor.
WhatsApp Operatörlerin Katili Olacak!
İlk çıktığında internet üzerinden reklamsız ve ücretsiz mesajlaşma hizmeti sunan WhatsApp yaygınlaşmasıyla birlikte SMS'in katili olmuştu. Artık SMS ile kâr elde edemeyen operatörlerin tarifeler üzerinden gelir elde etmesi için data paketleri ve arama paketleri önem taşımaya başlamıştı. Ardından çıkan mesajlaşma uygulamaları da internet üzerinden görüntülü görüşme imkânı sunarak GSM hattı üzerinden görüntülü görüşmeyi öldürmüş, hatta yeni üretilen telefonlarda artık bu özelliğe yer verilmemesine neden olmuştu.
Şimdi ise WhatsApp'ın bir süredir yer verdiği sesli arama özelliğinin yaygınlaşması operatörlerin sonunu getirecek gibi görünüyor. İnsanlar artan data paketleriyle birlikte internet üzerinden sesli arama yapmaya çekinmeden WhatsApp ya da muadili uygulamalar üzerinden sesli aramalar yaparak GSM şebekesi üzerinden arama yapmaktan yavaş yavaş vazgeçiyor. Öyle ki WhatsApp'ın günde 100 milyon kez sesli arama sayısına ulaşması bunun en önemli göstergesi.
Eğer internet üzerinden arama bu hızla yaygınlaşmaya devam ederse gelecekte SIM kartlar yok olacak ve sadece telefonla dahili olarak gelecek SIM kartlardaki data paketlerine ihtiyaç duyacağız. Böylelikle SMS paketi satışından neredeyse sıfır kâr eden operatörler arama paketlerinden de kâr edemeyecek ve sadece data paketi satarak kazanç elde edecek.
webtekno
Bu habere henüz yorum yapılmadı.